Προετοιμάζουμε το κρέας της συνταγής στο τηγάνι και στη συνέχεια το βάζουμε σε μια γάστρα για να σιγοψηθεί με τα λαχανικά της εποχής.
Υλικά
- 4 κιλά κατσίκι, κατά προτίμηση σπάλα και μπούτι, κομμένο σε μερίδες και καλά πλυμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά καρέ
- 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους περίπου 3 - 4 εκ.
- 2 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες* και κομμένες σε 4 κομμάτια η καθεμία. Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες;
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
- 100 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 1/2 μάτσο άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, της αρεσκείας μας
- χυμός από 1 μεγάλο, ζουμερό λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα ταψί απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τα λαχανικά και σκορπίζουμε το σοταρισμένο κρέας, μαζί με το ζουμί από το τηγάνι. Πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με 200 ml νερό και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν βάλουμε ταψί, σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως ότου μαλακώσουν το κρέας και τα λαχανικά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C, αφαιρούμε το καπάκι ή τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 λεπτά ή μέχρι το κρέας και τα λαχανικά να ροδίσουν.