Τα πιο κλασικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ.
Υλικά
-125 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
-125 γρ. ζάχαρη άσπρη ή καστανή
-1 κρόκος αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κουτ. σούπας σιρόπι καλαμποκιού
-60 ml νερό (ή χυμός πορτοκαλιού)
-340 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-1 γεμάτο κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
-1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τον κρόκο, το σιρόπι το νερό (ή χυμό) και τα χτυπάμε αλλά με χαμηλή ταχύτητα, ίσα να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το τζίντζερ και τη σόδα, σε δόσεις και συνεχίζουμε το χτύπημα, αρχικά με το φτερό και στη συνέχεια, όταν το μείγμα θα αρχίσει να γίνεται ζύμη, με το γάντζο, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Τη βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μεμβράνη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε φύλλο με πάχος 0,5 εκατοστό. Με γιορτινά κουπ-πατ (δεντράκι,α καμπάνες, αστέρια κλπ), κόβουμε μπισκότα και τα βάζουμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Ξαναπλάθουμε όση ζύμη περίσσεψε, την ανοίγουμε πάλι και κόβουμε κι άλλα μπισκότα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και, όσο είναι ζεστά, κάνουμε μια μικρή τρύπα σε μια άκρη τους για να περάσουμε από εκεί μια κορδελίτσα και να τα κρεμάσουμε, αν θέλουμε, στο δέντρο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε σχάρα. Περνάμε κορδελίτσες από τις τρύπες και τα κρεμάμε στο δέντρο.