Σε αυτή τη συνταγή πιο πολύ κάνεις να ψήσεις και να φτιάξεις το σκόρδο με το οποίο θα αλείψεις το χοιρομέρι παρά να ψήσεις το κρέας! Έχει όμως άλλη νοστιμιά με το σκορδάκι… του πάει πολύ!
Υλικά
1 καπνιστό χοιρομέρι, με το λίπος του, βάρους 6-7 κιλών (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το χαράξει σε καρεδάκια των 5 εκ.)
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο
40 ml ελαιόλαδο
1½ κουτ. σούπας φρέσκα «φυλλαράκια» δεντρολίβανου (ή ρίγανης ή θυμαριού)
30 γρ. μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 πιπερίτσα τσίλι φρέσκια, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε χοιρομέρι σκορδάτο, αρχικά ψήνουμε ολόκληρο το κεφάλι σκόρδου, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για περίπου 45 λεπτά στους 180°C, μέχρι να είναι μαλακό όταν το πιέσουμε.
Μόλις κρυώσει λίγο, το χωρίζουμε με προσοχή στις σκελίδες του και τις πιέζουμε μία μία από τη μία τους άκρη, πάνω από ένα μπολ, ώστε η ψημένη σάρκα να βγει σαν κρέμα, όπως μια αλοιφή από το σωληνάριο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Ανακατεύουμε την κρέμα σκόρδου με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αλείφουμε το χοιρομέρι με αυτό το μείγμα, φροντίζοντας να μπει και μέσα στις χαρακιές.
Ακουμπάμε, το σκορδάτο χοιρομέρι, σε ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, γυρίζοντάς το μία φορά, ή μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές του.