Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΟ συνδυασμός γραβιέρας και ξερών φρούτων δίνει στη γέμιση αυτή σπιρτάδα, οξύτητα, γλύκα αλλά και σώμα.
Υλικά
Για την κρέμα δαμάσκηνου - γραβιέρας
50 ml ελαιόλαδο
100 ml πετιμέζι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
20 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
150 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
40 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια θυμάρι
Για το κρέας
1.500 γρ. χοιρινό κόντρα χωρίς κόκαλο (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ετοιμάσει ενιαίο κομμάτι, για ρολό)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ταψί
50 ml ελαιόλαδο
200 ml ξηρό κόκκινο κρασί
100 ml νερό
Διαδικασία
Κρέμα δαμάσκηνου - γραβιέρας
Για να φτιάξουμε το χοιρινό ρολό γεμιστό με εύκολη κρέμα δαμάσκηνου - γραβιέρας ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα και πολτοποιούμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για την κρέμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα λείο και πυκνό.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ρολό
Χαράσσουμε το ανοιγμένο κομμάτι κρέας σε διάφορα σημεία και πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με χοντρό αλάτι και πιπέρι. Τρίβουμε με τις παλάμες μας για να απορροφηθούν καλύτερα τα αρτύματα αυτά και απλώνουμε το ρολό σε καθαρή επιφάνεια.
Απλώνουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος, αφήνοντας ένα κενό 1 εκ. γύρω γύρω.
Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και δένουμε σφιχτά με σπάγκο, σε πυκνά διαστήματα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε το λάδι το κρασί και το νερό και το τοποθετούμε στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου.
Ακουμπάμε το ρολό σε μια λαδωμένη σχάρα και την προσαρμόζουμε μία θέση πάνω από το ταψί. Ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι το ρολό να ψηθεί μέχρι μέσα και να ροδίσει ωραία εξωτερικά.
Βγάζουμε το ρολό από τον φούρνο, το αφήνουμε σε ξύλο κοπής για 10 λεπτά για να ξεκουραστεί και αφαιρούμε προσεκτικά τους σπάγκους.
Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να δέσουν ελαφρώς και να σχηματιστεί μια ελαφριά σάλτσα.
Κόβουμε το χοιρινό ρολό σε φέτες, σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.