
Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚόβουμε το κρέας σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα και πατάτες ψητές
Υλικά
- 3 κιλά χοιρινή σπάλα, με το δέρμα, χωρίς το κόκαλο (ζητάμε από τον κρεοπώλη να χαράξει το δέρμα χιαστί και σχετικά βαθιά)
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 2 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
- 1 μικρό κλωνάρι σέλερι, σε ροδέλες
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
- 2 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 600 ml ζωμός λαχανικών
- 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Τρίβουμε καλά το χοιρινό με το αλάτι, προσπαθώντας να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο ανάμεσα στις χαρακιές του δέρματος. Απλώνουμε σε ένα ταψί τα λαχανικά, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι και βάζουμε από πάνω το χοιρινό. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και περιχύνουμε με τον ζωμό. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει το δέρμα και να γίνει τραγανό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής. Αφαιρούμε τις δάφνες και αδειάζουμε στον πολυκόφτη τα υγρά και τα λαχανικά του ταψιού. Τα πολτοποιούμε και τα μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε 50 ml νερό (ή περισσότερο αν χρειάζεται) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα και πατάτες ψητές.