Συνταγή: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕύκολα, λαχταριστά και με υλικά της επιλογής μας. Συνοδεύουμε με ζεστές πίτες και ντοματοκρεμμυδομαϊντανά.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινός κιμάς (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ετοιμάσει μείγμα κατά 3/4 από σπάλα και κατά 1/4 από λαιμό, που είναι λιπαρός και δίνει ζουμερό κιμά - επίσης ζητάμε να μας τον αλέσει 2 φορές)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ή θρούμπι ξερό, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού (ή όσο σας αρέσει) κύμινο, σε σκόνη
- 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 αυγό, προτιμάμε βιολογικό
- ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για το σερβίρισμα:
- 8 πίτες για σουβλάκι ή μικρές αραβικές πίτες
- 8 μικρές ντομάτες, σε λεπτές φέτες ή σε μικρά καρέ
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες ή σε μικρά καρέ
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, το κύμινο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το αυγό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ ή τη λεκάνη με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, για να αναμειχθούν τα αρώματα και παράλληλα να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται εύκολα.
Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλους κεφτέδες. Στη συνέχεια τους πλάθουμε με τις παλάμες μας για να γίνουν μακρόστενοι, στο κλασικό σχήμα του κεμπάπ, γύρω από σουβλάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τα σουβλάκια εκεί, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 8 - 10 λεπτά συνολικά στη δεύτερη σκάλα από πάνω, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στο χρόνο αυτό και σε δυνατό γκριλ, τα κεμπάπ γίνονται πολύ ρόδινα και τραγανά εξωτερικά, ενώ στο εσωτερικό παραμένουν αρκετά ζουμερά.
Σερβίρισμα: Λαδώνουμε ελαφρώς τις πίτες και τις ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μοιράζουμε τις πίτες στα πιάτα. Σε κάθε πίτα μοιράζουμε κομμάτια ντομάτας, κρεμμυδιού και μαϊντανό και πασπαλίζουμε με αλάτι. Βάζουμε από ένα κεμπάπ σε κάθε πίτα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό, σκέτο ή αναμεμειγμένο με λίγο λιωμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, ρίγανη και αλατοπίπερο.