Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα φρικασέ στην πιο ελαφριά εκδοχή του, με μανιτάρια.
Υλικά
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
500 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι (περίπου 600 - 650 γρ. σπανάκι ακαθάριστο)
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
500 γρ. μανιτάρια λευκά, σκουπισμένα με βρεγμένο πανάκι και κομμένα σε φέτες
1 καυτερή πιπερίτσα, ολόκληρη (προαιρετικά)
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. ελαιόλαδο
60 ml λευκό ξηρό κρασί
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το φρικασέ μανιταριών, βάζουμε τα 50 ml ελαιόλαδο σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και την πιπερίτσα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να βγάλουν τα αρώματά τους το σκόρδο και η πιπεριά.
Πετάμε το σκόρδο και την πιπεριά, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, χωρίς προσθήκη άλλων υγρών, για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το σπανάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να «πέσει», να μαλακώσει, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά που θα βγάλει κι αυτό και να χυλώσει κάπως ο ζωμός.
Πασπαλίζουμε με θυμάρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε το φρικασέ μανιταριών.