Ένας πεντανόστιμος συνδυασμός που παντρεύει τη μεστή γλύκα των σύκων με το εκλεκτό αλλαντικό.
Υλικά
- 16 - 20 ώριμα σύκα (κατά προτίμηση τα μαύρα αχλαδόσχημα βασιλικά Μαρκόπουλου, που είναι πολύ γευστικά), όπως είναι με τη φλούδα, καλά πλυμένα, σκουπισμένα και κομμένα στη μέση
- 12 φέτες προσούτο (ιταλικό ή Ευρυτανίας) ή ισπανικό χαμόν ή καλής ποιότητας λούζα
- 4 μεγάλες φέτες ψωμί
- 100 ml ελαιόλαδο, κατά προτίμηση έντονα φρουτώδες
- αλάτι θαλασσινό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τα κομμένα σύκα σε μια πιατέλα και τα ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού στη φρυγανιέρα ή στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι (με μέτρο, γιατί το αλλαντικό μπορεί να είναι ήδη αρκετά αλμυρό) και πιπέρι. Μοιράζουμε πάνω στο ψωμί τις φέτες προσούτο ή χαμόν ή λούζας, ελαφρώς τσαλακωμένες, και τις σερβίρουμε πλάι στα σύκα. Αν έχουμε καλό, παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι, ρίχνουμε μερικές σταγόνες πάνω στα σύκα, κλείνουμε το μάτι στους θεούς και απολαμβάνουμε...
Συνοδεύουμε με: Τρώγεται ως ορεκτικό ή ως ελαφρύ γεύμα. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με μια απλή πράσινη σαλάτα, με ανάμεικτα σαλατικά.