Πλούσιο μα ευχάριστα δροσερό επιδόρπιο, ό,τι πρέπει για το κλείσιμο του γεύματος.
Υλικά
Για το τυρογλυκό
- 700 γρ. νωπή μυζήθρα, στραγγισμένη
- 320 γρ. ζάχαρη
- λίγη σκόνη κάρδαμο (κακουλέ)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 7 αυγά
- λίγο βούτυρο και αλεύρι, για το σκεύος
- 2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση, για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα φράουλας με λεβάντα
- 200 γρ. μέλι
- 300 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
- 1-2 κλωνάρια ξερή λεβάντα (ή μερικά φύλλα λουίζας ή 2 φύλλα αρμπαρόριζας)
- 1 μεγάλο κομμάτι φλούδας λεμονιού
- 1-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Σάλτσα φράουλας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι με 200 ml νερό, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τις φράουλες και βράζουμε για 5-6 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν (κρατάμε το σιρόπι στην άκρη).
Τις απλώνουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε για 20 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε τη λεβάντα και τη λεμονόφλουδα στο σιρόπι και βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σουρώνουμε το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Τυρογλυκό: Περνάμε τη μυζήθρα από χοντρό σουρωτήρι, πάνω από μεγάλο μπολ, πιέζοντάς την καλά με σπάτουλα ώστε να λιώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κάρδαμο και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Τα ρίχνουμε αργά στο μείγμα της μυζήθρας, ανακατεύοντας για να ενσωματωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί. Αδειάζουμε το μισό μείγμα τυριού και από πάνω απλώνουμε τις ψημένες φράουλες. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα τυριού, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να παγώσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το κρύο σιρόπι και σκορπίζουμε τις φρέσκες φράουλες. Σερβίρουμε αμέσως.