Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑνοίγουμε την κάβα μας, διαλέγουμε αγαπημένα ποτά και φτιάχνουμε τρουφάκια, ιδανικά για τις γιορτινές ημέρες.
Υλικά
- 250 γρ. βρασμένα, καθαρισμένα και πολτοποιημένα κάστανα (καθαρό βάρος) – μπορούμε να βάλουμε και έτοιμα βρασμένα κάστανα που πωλούνται συσκευασμένα εν κενώ
- 250 γρ. μαρμελάδα (ή κρέμα) κάστανο
- 300 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
- 100 γρ. μαύρο ρούμι
- 150-200 γρ. γλυκό του κουταλιού κάστανο, στραγγισμένο
- άφθονη τρούφα, για την επικάλυψη
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό τα πολτοποιημένα βρασμένα κάστανα, προσθέτοντας σταδιακά τη μαρμελάδα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα. Σταματάμε το μίξερ. Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να κάψει και, πριν πάρει βράση, αποσύρουμε και την αδειάζουμε στην κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε με ελαστική σπάτουλα ή με ραβδομπλέντερ και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα επίπεδο σκεύος ώστε να κρυώσει γρήγορα, να σφίξει και να πάρει τη μορφή σταθερής κρέμας (περίπου 1 ώρα). Έπειτα την αδειάζουμε στο μείγμα κάστανου, προσθέτουμε και το ρούμι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί, και πλάθουμε μπαλίτσες των 50 γρ. Ρίχνουμε την τρούφα σε ένα ρηχό πιάτο, κυλάμε τις τρούφες για να καλυφθούν καλά, τις στολίζουμε με το γλυκό κάστανο και σερβίρουμε.