Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αποθήκευση για αργότεραΣε αντίθεση με τα μελομακάρονα που δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου ανακάτεμα (ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά γιατί αλλιώς σφίγγουν), οι κουραμπιέδες θέλουν πολύ χτύπημα.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο γάλακτος ή τύπου Κερκύρας ή αγελάδος
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη + μπόλικη επιπλέον, για την επικάλυψη
2 κουτ. σούπας κονιάκ
3 κουτ. σούπας ανθόνερο
3-3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/2 κούπα αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
Διαδικασία
Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει αρκετά (περίπου 10 λεπτά). Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ, το ανθόνερο και σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια (όχι όλο μαζί το αλεύρι γιατί μπορεί να μην χρειαστεί). Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και σταματάμε το χτύπημα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε (στρογγυλό, μισοφέγγαρο κ.λπ.) και τους βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για περίπου 30 λεπτά. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Τους πασπαλίζουμε με μπόλικη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμη ζεστοί.
Μυστικά:
Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα που δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου ανακάτεμα (ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά γιατί αλλιώς σφίγγουν), οι κουραμπιέδες θέλουν πολύ χτύπημα.
Επιλέγουμε ένα καλό βούτυρο για να γίνουν πιο αρωματικοί.
Για πρωτοτυπία αντικαθιστούμε τα αμύγδαλα με φουντούκια ή φυστίκια τύπου Αιγίνης.