Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδη
Αποθήκευση για αργότεραΣυνταγή: Χρόνης Δαμαλάς
Υλικά
3 αυγά
300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
100 ml χυμός πορτοκαλιού
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
50 γρ. νιφάδες βρόμης
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
250 γρ. φρέσκα σύκα της αρεσκείας μας,
ψιλοκομμένα
30 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
+ λίγο επιπλέον, για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα
100 γρ. μέλι θυμαρίσιο
λίγη κανέλα σκόνη
μερικά «φυλλαράκια» φρέσκο
δεντρολίβανο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Διαδικασία
Σε ευρύχωρο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα δύο άλευρα, τη βρόμη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε καλά. Το μείγμα πρέπει να μοιάζει με λείο χυλό, μέτριας πυκνότητας. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα, τα σύκα και τα 30γρ. λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ζεσταίνουμε καλά ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία και όταν κάψει καλά ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε μία δόση από τον χυλό στο τηγάνι, όσο 1-2 κουταλιές σούπας, και ψήνουμε την τηγανίτα σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός, προσθέτοντας όποτε χρειάζεται λίγο ακόμη λιωμένο βούτυρο.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές, περιχυμένες με μέλι και πασπαλισμένες με δεντρολίβανο, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.