Σερβίρουμε με το καρότο, το ξινόμηλο και το σέλερι, όλα σε κυβάκια, καθώς και με τα κουκουνάρια
Υλικά
- 400 γρ. «χωριάτικο» ψωμί (ιδανικά 2 ημερών, για να έχει «σώμα» η ταραμοσαλάτα που θα φτιάξουμε)
- 150 γρ. λευκό ταραμά
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, που έχουμε σοτάρει για 5 λεπτά σε 30 ml ελαιόλαδο
- 170 ml ελαιόλαδο
- 70-100 ml χυμό λάιμ
Για το σερβίρισμα
- 1 καρότο
- 1 ξινόμηλο
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 3 κουτ. σούπας καβουρδισμένα κουκουνάρια
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο χυμό λεμονιού
- ψιλοκομμένο άνηθο
Διαδικασία
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί. Μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό και τη στύβουμε καλά. Στον πολυκόφτη χτυπάμε το λευκό ταραμά με 2 κουτ. σούπας νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με το μείγμα. Ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή (ή σε μικρές δόσεις) 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε εναλλάξ την ψίχα του ψωμιού, το χυμό λάιμ (ανάλογα με τα γούστα μας), 60 ml νερό και τα άλλα 100 ml ελαιόλαδο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να προκύψει μια αφράτη μους.
Σερβίρουμε με το καρότο, το ξινόμηλο και το σέλερι, όλα σε κυβάκια, καθώς και με τα κουκουνάρια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.