Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και 3 τρόποι να την σερβίρουμε, μια υπέροχη, εύκολη και γευστική ιδέα που δεν πρέπει να λείπει από το σαρακοστιανό σας τραπέζι!
Υλικά
400 γρ. χωριάτικο ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), από το οποίο αφαιρούμε την κόρα
150 γρ. λευκός ταραμάς
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
200 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια (ή περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας)
περίπου 80 ml κρύο νερό
Μυστικά
3 τρόποι για να την σερβίρουμε
Σε ντακάκια με μαραθόριζα: Χτυπάμε στο μούλτι 1/2 μικρή μαραθόριζα για να ψιλοκοπεί καλά, αλλά να μη λιώσει, και την ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και χυμό 1/2 λεμονιού. Απλώνουμε το μείγμα σε μικρά κρίθινα ντακάκια (ή σε κομμάτια λαγάνας), από πάνω βάζουμε 1 κουτ. σούπας ταραμοσαλάτα και φυλλαράκια άνηθου.
Με μαριναρισμένες ελιές: Στραγγίζουμε πράσινες ελιές από βαζάκι σε άρμη, τις βάζουμε για 1 ώρα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με ψιλοκομμένες φέτες 1 πορτοκαλιού, το ξύσμα του, λίγο λάδι, 1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένους μαραθόσπορους ή ξερό κόλιανδρο. Τις στραγγίζουμε. Σερβίρουμε πλάι στην ταραμοσαλάτα.
Με βολβούς: Καθαρίζουμε παντζάρια, καρότα, ρέβες, γογγύλια, ραπανάκια (κατά προτίμηση βιολογικά) και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το ειδικό εργαλείο που λέγεται μαντολίνο (στα μαγαζιά με είδη μαγειρικής) ή με κοφτερό μαχαίρι (μπορούμε να δοκιμάσουμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες). Τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για 1 ώρα, μέχρι οι φέτες να «κυρτώσουν» ελαφρώς και να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε.
Διαδικασία
Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, για 2-3 λεπτά, και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
Το βάζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά και 2 κουτ. σούπας κρύο νερό, και χτυπάμε για 1/2 λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι ο ταραμάς να διαλυθεί.
Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τον ταραμά.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το μισό ελαιόλαδο, σε αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που φτιάχνουμε μαγιονέζα.
Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το ψωμί, 50 ml νερό, το χυμό λεμονιού και στο τέλος το υπόλοιπο ελαιόλαδο, όλα σιγά-σιγά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα.
Αν δεν σερβίρουμε αμέσως, διατηρούμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο ή μπολ καλά κλεισμένο.