Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΟ γαστρονόμος online ξεκινά να μετράει αντίστροφα μέχρι το τραπέζι της γιορτής. Ξεκινά μια εβδομάδα γεμάτη λαχταριστές λιχουδιές.
Υλικά
- 250 γρ. ζύμη κανταΐφι (μισό πακέτο - διατηρούμε το υπόλοιπο στην κατάψυξη, καλά σκεπασμένο)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο+1 κουτ. σούπας για το άλειμμα του ταψιού
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζ. τσαγιού ξερά δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 5 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες πάχους 1-2 εκ.
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
- ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επιφάνεια
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
- 200 ml φρέσκο γάλα
- 3 κουτ. σούπας γιαούρτι
Διαδικασία
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα με το γιαούρτι, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τα πράσα, αλατοπίπερο (το αλάτι βοηθά ώστε να βγάλει το πράσο τα υγρά του) και 2 κουτ. σούπας νερό. Αχνίζουμε τις ροδέλες πράσου για 3 - 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Ρίχνουμε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού-δαμάσκηνων, τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα, τον άνηθο, ελάχιστο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βάση: Αφρατεύουμε το κανταΐφι, τραβώντας απαλά τις «κλωστές» του με τα δάχτυλά μας, ώστε να ξεκολλήσουν και να αραιώσουν. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι (όχι φόρμα για τάρτες), με διάμετρο 24 - 26 εκ. και απλώνουμε εκεί το κανταΐφι, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους (τα τοιχώματα ίσως καλυφθούν μόνο μέχρι τη μέση τους, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα -το σημαντικό είναι να μην πιέσουμε το κανταΐφι στο σκεύος, γιατί το θέλουμε αφράτο) και μετά το ραντίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Κρούστα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το γάλα με το γιαούρτι. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Τάρτα: Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στη βάση από κανταΐφι και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Περιχύνουμε τη γέμιση με το μείγμα για την κρούστα και στη συνέχεια χαράζουμε μέχρι κάτω την τάρτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, ώστε το υγρό μείγμα για την κρούστα να εισχωρήσει στη γέμιση και να φτάσει ώς τη βάση από κανταΐφι. Είναι σημαντικό αυτό, για να μην βγει ξερή η βάση. Σκεπάζουμε το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 40 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να μουσκέψει και να φουσκώσει κάπως το κανταΐφι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα ρόδινη και γυαλιστερή. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή.
Στο ποτήρι: Ασυνήθιστο πιάτο, αναζητεί κι έναν ασυνήθιστο σύντροφο. Ενα λευκό αρωματικό κρασί από Traminer θα ήταν μια καλή επιλογή.