Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραMια απολαυστική τάρτα με φίνα ζύμη και γέμιση από ζουμερά φρούτα της εποχής από τον Στέλιο Παρλιάρο.
Υλικά
Για τη ζύμη
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, πολύ κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. λευκά αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
Για τη γέμιση
250 γρ. λευκά αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
200 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
3 αυγά
30 γρ. λικέρ πορτοκαλιού (cointreau ή grand marnier)
600 γρ. ποικιλία φρέσκων καλοκαιρινών φρούτων, καθαρισμένων και κομμένων σε μικρά κομμάτια
Διαδικασία
Ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί είτε με το χέρι είτε στον κάδο του μίξερ (με το φτερό) μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την πατικώνουμε ελαφρώς, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
Γέμιση: Ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και το λικέρ. Αφήνουμε τη γέμιση για λίγη ώρα να σταθεί (όσο ξεκουράζουμε τη ζύμη).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C.
Συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών, πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Τη στρώνουμε μέσα σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αφήνουμε τις άκρες της ζύμης να εξέχουν και να κρέμονται ελαφρώς προς τα έξω. Γεμίζουμε με την κρέμα αμυγδάλου και πάνω από την κρέμα σκορπίζουμε τα φρούτα και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα. Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε την περιφέρεια με άχνη ζάχαρη.