Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ απαλή κρέμα αμυγδάλου δένει άψογα με τα μήλα σε αυτή την τάρτα.
Υλικά
Για τη ζύμη
200 γρ. βούτυρο αγελάδας (πολύ κρύο, από το ψυγείο), τεμαχισμένο σε κύβους + λίγο ακόμα για τη φόρμα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, για τον πάγκο
1 αυγό
1½ κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κουτ. γλυκού (κοφτό) αλάτι
10 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Για τη γέμιση
120 γρ. βούτυρο αγελάδας
125 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. λευκά αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ , πωλείται και ως αλεύρι αμυγδάλου)
2 αυγά, μεγάλου μεγέθους
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τα μήλα
3 μήλα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
Διαδικασία
Γέμιση: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη σκόνη αμυγδάλου, μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ ανοιχτόχρωμη και αφράτη κρέμα. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε καλά κάθε φορά. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ). Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.
Βάση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα δουλεύουμε με το φτερό, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής ζύμη. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε με το χέρι, αρχικά τρίβοντας τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι όλο το μείγμα να πάρει τη μορφή ψίχουλων και έπειτα ζυμώνοντας με όλη την παλάμη μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.
Τάρτα: Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους 4-5 χλστ. Το στρώνουμε μέσα σε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 24 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του φύλλου να εξέχουν ελαφρώς από το σκεύος.
Αδειάζουμε τη γέμιση στη φόρμα, πάνω από τη ζύμη. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες και τις τακτοποιούμε όμορφα και αρκετά στριμωχτά πάνω στην κρέμα με τρόπο ώστε να μισοσκεπάζει η μία την άλλη. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, ώστε να φτιάξουμε περιμετρικά ένα στεφάνι ζύμης. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 1 ώρα. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.