Επίσημο κάλεσμα χωρίς πίτα στο τραπέζι, γίνεται;
Υλικά
- περίπου 1.100 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ξινομυζήθρα ή άλλο κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό ή πλιγούρι
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χτυπημένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 4 λεπτά και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κολοκύθα με 2 ποτήρια νερό. Σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Με τρυπητή κουτάλα τη μεταφέρουμε στο μπολ με το κρεμμύδι και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν.
Ρίχνουμε στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά (το τυρί, το αυγό, το σιμιγδάλι ή το πλιγούρι, τις καυκαλήθρες και αλατοπίπερο) και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ. Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και απλώνουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς (αφήνοντας απόσταση 2 εκ. από τις άκρες) 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο, σχηματίζοντας ένα μακρόστενο λουκάνικο. Το βάζουμε γύρω-γύρω στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Κάθε ρολό που φτιάχνουμε το βάζουμε στο ταψί εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, σχηματίζοντας έτσι μια σπείρα που καταλήγει στο κέντρο του ταψιού. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι το φύλλο να είναι χρυσαφένιο και τραγανό. Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Μια δροσερή Μαλαγουζιά.