Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Υλικά
- 500 γρ. σιτάρι, αποφλοιωμένο, μουλιασμένο (μπορούμε να βράσουμε κατευθείαν το σιτάρι, χωρίς
- να το μουλιάσουμε, αλλά έτσι θα βράσει πιο γρήγορα)
- 10 φέτες απάκι
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες (θέλουμε περίπου 10 φέτες), μουλιασμένες σε νερό για 30
- λεπτά
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 4 ντομάτες, τριμμένες
- 2 κουτ. σούπας πελτέ+1 κουτ. γλυκού πελτές για τα αγκιναράκια
- 200 γρ. άγριο αγκιναράκι (έχει κυκλοφορήσει σε βαζάκι από την εταιρεία Ιδαία Γη και το
- βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία) – αντικαθιστούμε με μικρά αγκιναράκια βάζου – τα
- βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ
- 200-300 γρ. τυροζούλι*, κομμένο σε λεπτές φέτες (βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης),
- αλλιώς αντικαθιστούμε με οποιοδήποτε κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας
- 100 ml ελαιόλαδο για την σάλτσα+100 ml για το στάρι
- 4-5 κουτ. σούπας φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος
- 150 ml κόκκινο κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C. Στεγνώνουμε τις φέτες μελιτζάνας. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις αλατίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε επιφάνεια εργασίας και απλώνουμε πάνω σε κάθε φέτα μελιτζάνας, μια φέτα απάκι και από πάνω μια φέτα τυροζούλι. Τυλίγουμε σε ρολά, τα οποία αραδιάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε τα ρολά με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα αγκιναράκια με τον μάραθο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τη 1 κουτ. γλυκού πελτέ, περίπου 6 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε το στάρι, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το σιτάρι και να πιει τα υγρά. Σερβίρουμε τα ρολά μαζί με το σιτάρι.
Σύλλογος Γυναικών Επισκοπής Ηρακλέιου «Η ΕΡΓΑΝΗ»