Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια χριστουγεννιάτικη συνταγή από τον Γαστρονόμο Δεκεμβρίου!
Υλικά
- 6 φύλλα κρούστας, κομμένα σταυρωτά στα τέσσερα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 400 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος, αγοράζουμε περίπου 700 γρ.), ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. σκληρή γίδινη φέτα, τριμμένη
- 100 γρ. γίδινη ή άλλη γραβιέρα, τριμμένη
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε το σπανάκι σε ένα βαθύ σκεύος, το αλατίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια, ώστε να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τα κομμάτια φύλλου ανά δύο, λαδώνοντας το καθένα καλά. Μοιράζουμε τη γέμιση βάζοντάς τη στο κέντρο του φύλλου. Κλείνουμε τα φύλλα γύρω από τη γέμιση σχηματίζοντας ένα πουγκάκι, το οποίο στερεώνουμε με σπάγκο κουζίνας.
Βάζουμε τα πουγκιά σε λαδωμένη λαμαρίνα, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.