Εκτός από θαυμάσια γιορτινή σαλάτα, αυτό το πιάτο είναι ό,τι πρέπει για ένα εξίσου γιορτινό brunch, συνδυάζοντας απόλυτα ταιριαστές γεύσεις και υφές.
Υλικά
750 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
2 - 3 καρότα μέτρια, καθαρισμένα, τριμμένα
4 κουτ. σούπας κράνμπερις*
3 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1 κουτ. σούπας μέλι, της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
100 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Μυστικά
Κράνμπερις, μοιάζουν με μούρα, έχουν υπόξινη γεύση και είναι κοντινοί συγγενείς με τα δικά μας κράνα. Φρέσκα υπάρχουν από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Τα φέρνουν μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τα βρίσκουμε επίσης σε κατεψυγμένη μορφή - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και σε καταστήματα με ρωσικά τρόφιμα. Εναλλακτικά, βάζουμε ξερά κράνμπερις).
Διαδικασία
Για τη σαλάτα με σπανάκι, καρότο, ξερά φρούτα και γλυκόξινη σάλτσα, βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα κράνμπερις, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια.
Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο με το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξίδι και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τη σαλάτα με λίγη από τη σάλτσα, ανακατεύουμε απαλά και μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα.
Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.