Μια σούπα για το γιορτινό τραπέζι είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Αυτή η σούπα που συνδιάζει τις γλυκοπατάτες με την κολοκύθα και το ροκφόρ είναι από τις αγαπημένες μας.
Υλικά
1 μικρή κολοκύθα 1.100 γρ. (ζυγισμένη ακαθάριστη), καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους των 2,5 εκ. (στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα βρίσκουμε και φέτες κολοκύθας καθαρισμένες σε δισκάκια. υστερούν κάπως στη γεύση, αλλά είναι μια καλή λύση αν χρειαζόμαστε συγκεκριμένη ποσότητα και δεν μας περισσεύει ο χρόνος)
400 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους περίπου 2,5 εκ.
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε 4 κομμάτια
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, καυτερό
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
1½ λίτρο σπιτικός ζωμός κότας
60 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 - 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα
70 γρ. ροκφόρ, θρυμματισμένο
60 ml γάλα με λίγα λιπαρά
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την σούπα με ψητή κολοκύθα, γλυκοπατάτα και κρέμα ροκφόρ αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά την κολοκύθα, τις γλυκοπατάτες και το κρεμμύδι με αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ.
Τα απλώνουμε σε ένα ταψί που να τα χωράει σε μία στρώση, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν, τα αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη και τα χτυπάμε (σε δόσεις) μέχρι να πολτοποιηθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά και το ζωμό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει (μπορεί να μην τον χρειαστούμε όλο ή να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό) και απαλή και λεία υφή.
Μεταφέρουμε το όλον σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί η σούπα.
Αν τη θέλουμε πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και βράζουμε για 2 - 3 λεπτά ακόμη.
Κρέμα ροκφόρ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ροκφόρ με το γάλα με ένα κουτάλι ή, αν θέλουμε πιο αφράτη υφή, με ένα ραβδομπλέντερ.
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας από την κρέμα ροκφόρ σε κάθε πιάτο και σερβίρουμε.
Την υπόλοιπη κρέμα τη βάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος στο τραπέζι, για όποιον θέλει να συμπληρώσει.