Σούπα με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα, μια εύκολη και γευστική συνταγή ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Υλικά
800 γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα), καθαρισμένη, σε κύβους 2,5 εκ.
2 μέτριες γλυκοπατάτες (με πορτοκαλί σάρκα), με τη φλούδα, καλά πλυμένες, σε κύβους 2,5εκ.
3 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
30 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, καυτερό
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1.100 ml ζωμός λαχανικών ή κότας
200 ml χυμός ροδιού (ή μανταρινιού ή νπορτοκαλιού) - τους θέλουμε και για γεύση, και για χρώμα
30 ml χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη σούπα με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, το λάδι και τα μπαχαρικά.
Τα απλώνουμε σε μέτριο ταψί που να τα χωρά σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Πολτοποιούμε τα ψημένα λαχανικά στον πολυκόφτη, σε δύο δόσεις, μοιράζοντας τον ζωμό σε κάθε δόση και προσθέτοντας τυχόν νόστιμα ζουμιά από το ταψί.
Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τον χυμό ροδιού (ή μανταρινιού ή πορτοκαλιού), τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Αν η σούπα προκύψει πιο πυκνή από όσο θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.
Συνοδεύουμε με : Κρουτόν με σουτζούκι ή ξινοτύρι της αρεσκείας μας. Σκέτα ή σε συνδυασμό με ξύσμα λεμονιού και φρέσκο δυόσμο.