Μετά την παρέλαση μαζευόμαστε και τρώμε στο οικογενειακό τραπέζι τα αχνιστά σουτζουκάκια με τις φουρνιστές πατάτες.
Υλικά
- 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα (ή ανάμεικτος με αρνίσιο)
- 2 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα), μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, κοπανισμένο
- 1 ντομάτα μικρή (ή 2 ντοματάκια κονσέρβας), τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ταψί
- 1 κιλό πατάτες, προτιμότερο βιολογικές, κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
- 6 μέτριες ντομάτες, οι 4 τριμμένες ή 2 κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο ή 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές φέτες κατά μήκος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά, προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο νερό (όχι περισσότερο από 1/2 ποτήρι του κρασιού), έως ότου προκύψει ένα ενιαίο και αφράτο μείγμα. Πλάθουμε μεγάλα σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ (80 γρ. περίπου το καθένα) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Φούρνισμα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες (4 τμχ.), 1 ποτήρι νερό και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με τα χέρια και απλώνουμε τις πατάτες σε μονή στρώση. Περιχύνουμε με το λάδι ή σκορπίζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το ταψί και αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια πάνω στις πατάτες.
Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε υγρά. Σκεπάζουμε ξανά με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά. Μετά, ξεσκεπάζουμε το ταψί, καλύπτουμε το φαγητό (κυρίως τα σουτζουκάκια) με τις ροδέλες ντομάτας, βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες και την κομμένη πιπεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να ροδοψηθεί το φαγητό. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τις πατάτες χλιαρά, συνοδεία πράσινης σαλάτας με λαδόξιδο και άνηθο.