Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αντωνία Καττή
Αποθήκευση για αργότεραAπίθανα ρολά κανέλας, πλεγμένα σε στεφάνι, σερβίρονται στη Σουηδία μαζί με το τσάι όλη την περίοδο των εορτών.
Υλικά
700 γρ. ζύμη για στόλεν, χωρίς τα φρουί γκλασέ ( φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί δύο φορές, πρώτα εκτός και έπειτα εντός ψυγείου, όπως περιγράφεται στη συνταγή)
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
1/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πασπάλισμα
1 αυγό, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό, για άλειμμα
Επικάλυψη
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/4 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικό)
1-2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
1/2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Αλευρώνουμε την επιφάνεια της ζύμης, την πλάθουμε σε μπαστούνι και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλστ. και διαστάσεων περίπου 45 x 35 εκ. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα βουτύρου και κανέλας, αφήνοντας περιμετρικά ένα κενό 2 εκ. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό από τη μακριά πλευρά της, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει. Την τυλίγουμε σε κουλούρα και τη μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου. Αλείφουμε την κουλούρα με το αυγό και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες ανά 2,5 εκ., χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω. Μία παρά μία φέτα την τραβάμε ελαφρά με τα χέρια μας προς τα έξω και τη γυρνάμε να ξαπλώσει, ώστε να δώσουμε την αίσθηση του στεφανιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Επικάλυψη: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το εκχύλισμα αμυγδάλου και το γάλα. Ραντίζουμε την επιφάνεια των ρολών, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και σερβίρουμε.