Η σεφ βγάζει τα γλυκάδια, τα τηγανίζει, για να βγάλουν τη συναρπαστική νοστιμιά τους, και με αυτά συνοδεύει την ανοιξιάτικη σούπα της.
Υλικά
400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
5 αγκινάρες, καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες
2 μικρά μαρούλια, ψιλοκομμένα
1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
1/4 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
4 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος, ή 2 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
1 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο
1.300 ml ζωμός κότας ή άλλος ή νερό
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
200 γρ. αυγά (περίπου 3 μεγάλα αυγά ή 4 μικρά)
180 γρ. χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τα γλυκάδια
300 γρ. αρνίσια γλυκάδια, σε μικρά κομμάτια
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σούπα αυγολέμονο με μυρώνια, μαρούλι, αγκινάρες και γλυκάδια τηγανητά, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τα μαρούλια, τα μυρώνια, τον μάραθο, τον δυόσμο, το εστραγκόν και αλατοπίπερο και περιμένουμε 1-2 λεπτά, να «πέσουν» τα μαρούλια.
Προσθέτουμε τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε το ξύσμα και σταδιακά τον λεμονοχυμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε σχεδόν όλο το ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε, για να ενσωματωθεί το αυγολέμονο με τα υπόλοιπα υγρά του φαγητού και να απλωθεί παντού.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μπόλικο ελαιόλαδο (να καλύψει το σκεύος σε ύψος 3 εκ.).
Αλευρώνουμε τα γλυκάδια και τα τηγανίζουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε, τη σούπα αυγολέμονο με μυρώνια, μαρούλι, αγκινάρες, ζεστή και προσθέτουμε από πάνω γλυκάδια.