Κείμενο: Πόπη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Αποθήκευση για αργότεραΕμπνεόμαστε από τα gâteaux de voyage των Γάλλων και δημιουργούμε μια σειρά σοκολατένιων γλυκών που δεν χρειάζονται ψυγείο.
Υλικά
300 γρ. πούλπα πορτοκαλιού*
380 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
7 αυγά
100 γρ. λικέρ πορτοκάλι ή Cointreau ή Grand Marnier
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον, για τις φόρμες
50-60 γρ. κακάο
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + επιπλέον, για τις φόρμες
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την πούλπα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το λικέρ, το ξύσμα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ με διαστάσεις περίπου 19 x 8 εκ. και ύψος 7 εκ. Μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν, τα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
*Πώς φτιάχνουμε την πούλπα πορτοκαλιού
Βράζουμε 3-4 μέτρια πορτοκάλια ολόκληρα, με τη φλούδα τους, σε άφθονο νερό, για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι αν είναι έτοιμα – θα πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία. Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν, και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, μαζί με τις φλούδες, μέχρι να φτιάξουμε λείο πουρέ.
Συμβουλή Πιο γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα θα έχουμε αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο κλαριφιέ.