Λίγοι καλοί φίλοι, εξαιρετικά κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας και υπέροχες γεύσεις θα απογειώσουν το πασχαλινό τραπέζι και θα δημιουργήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις.
Υλικά
1 κομμάτι –περίπου 2.5 κιλά– χοιρινό μπέικον (pork belly) με το λίπος του
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι
3 κ.γ. ξηρό θυμάρι
3 κ.γ. ξηρό δεντρολίβανο
2 κουταλάκια αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
1 κουταλάκι μπούκοβο
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ:
Άλμα Μαραθεύτικο του Οινοποιείου Κυπερούντας.
Διαδικασία
Αφήνουμε το χοιρινό έξω από το ψυγείο, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240 °C. Χαράζουμε προσεκτικά το χοιρινό δέρμα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξίδι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά. Τρίβουμε το μείγμα στην επιφάνεια του χοιρινού που χαράξαμε, κάνοντας μασάζ σε όλες τις γωνίες και τις σχισμές. Τοποθετούμε το κρέας σε σχάρα και βάζουμε τη σχάρα πάνω από ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι η πέτσα να καβουρδιστεί. Αφαιρούμε το χοιρινό από τον φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 °C. Σκεπάζουμε το κρέας μας καλά, με ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 5 ώρες. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, σηκώνουμε προσεκτικά το χοιρινό από τη σχάρα. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά,
πριν το κόψουμε σε φέτες. Το κρέας θα είναι μαλακό και εύκολο να κοπεί σε κομμάτια. Σερβίρουμε το κρέας μαζί με πουρέ πατάτας ή ρύζι.