Οι σεφταλιές, μεζές κυπριακός και μερακλίδικος, τυλίγονται με χοιρινή μπόλια, ένα δαντελωτό πλέγμα άκαμπτου λίπους με το οποίο καλύπτονται τα σπλάγχνα του ζώου. Την παραγγέλνουμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη και του ζητάμε να είναι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια, για να τα κόψουμε εμείς όπως απαιτεί η συνταγή.
Υλικά
500 γρ. χοιρινή μπόλια
Για τη γέμιση
150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
20 ml ελαιόλαδο
300 γρ. καβουρμάς, κομματιασμένος με το πιρούνι
200 γρ. χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας, ξεφλουδισμένο από τη μεμβράνη του και κομματιασμένο με το πιρούνι
τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα
8 αραβικές πίτες μεσαίου μεγέθους
80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο + 4-5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
50 ml χυμός λεμονιού
λίγο καυτερό μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προετοιμασία μπόλιας
Για να φτιάξουμε σεφταλιές με καβουρμά και λουκάνικο, αρχικά βάζουμε, σε μια λεκάνη, 1.600 ml νερό και 400 ml λευκό ξίδι. Ανακατεύουμε και βυθίζουμε την μπόλια προσεκτικά για να μη σπάσει.
Την αφήνουμε στο μείγμα για 24 ώρες, φροντίζοντας να είναι πάντα βυθισμένη στο υγρό. Στο διάστημα αυτό η μπόλια θα μαλακώσει και θα λυγίζει εύκολα για να τυλίξει τη γέμιση, ενώ παράλληλα το ξίδι θα την απολυμάνει και θα σβήσει τη βαριά μυρωδιά της.
Τη στραγγίζουμε και την ταμπονάρουμε προσεκτικά, αλλά σχολαστικά με χαρτί κουζίνας.
Την κόβουμε σε 8 κομμάτια, όσο το δυνατόν ίσα μεταξύ τους.
Γέμιση
Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί καλά.
Το ρίχνουμε μαζί με το λάδι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τον καβουρμά, το λουκάνικο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε με το μείγμα 8 μπαλίτσες μακρόστενες σαν στρουμπουλά σουτζουκάκια.
Τυλίγουμε κάθε «σουτζουκάκι» με ένα κομμάτι μπόλια, την οποία τυλίγουμε δύο φορές γύρω από τη γέμιση, μην τύχει και σχιστεί στο ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε τις σεφταλιές σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το τοποθετούμε σε ψηλό ράφι του φούρνου.
Τις ψήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι η μπόλια στην επιφάνεια να ροδίσει ωραία.
Τις γυρίζουμε και ψήνουμε για λίγα λεπτά και από την άλλη πλευρά.
Τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Σερβίρισμα
Σβήνουμε τον φούρνο, αλλά βάζουμε μέσα τις αραβικές πίτες για λίγα λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν και να γίνουν εύκαμπτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το σερβίρισμα και τα βάζουμε στην πιατέλα με τις σεφταλιές μαζί με τις πίτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια.