Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΝόστιμες ιδέες για την τελική ευθεία της μεγάλης νηστείας.
Υλικά
- οι καρδιές από 8 φρέσκες αγκινάρες, κομμένες στη μέση (τις διατηρούμε σε ένα μπολ με νερό και λεμονοχυμό) ή 10 - 12 αγκιναράκια λαδιού από βαζάκι, κομμένα στα 2
- 1 καρότο, σε μεσαίου πάχους ροδέλες
- 2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους μεσαίου μεγέθους
- 8 μικρά κρεμμύδια, για στιφάδο, καθαρισμένα
- χυμός 1 λεμονιού
- 1 ματσάκι ρόκα, χοντροκομμένη
- 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- λίγο αλάτι
Για το λαδολέμονο
- 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές λεμονοχυμός
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες, τις βάζουμε κι αυτές στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό τόσο που να σκεπάζει τα υλικά, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν όπως είναι σκεπασμένα με το πιάτο (για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες).
Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τη ρόκα και από πάνω τακτοποιούμε τα λαχανικά που βράσαμε (και τα αγκιναράκια λαδιού, αν δεν χρησιμοποιήσαμε φρέσκα). Ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τον άνηθο, περιχύνουμε με τη σος και σερβίρουμε.