Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚλασική αμερικανική σαλάτα, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1893 στο ξενοδοχείο «Waldorf astoria», από όπου πήρε και το όνομά της.
Υλικά
2 μέτριες σελινόριζες, καθαρισμένες και κομμένες σε μπαστουνάκια πάχους 0,5 εκ.
3 ξινόμηλα (κατά προτίμηση βιολογικά), καλά πλυμένα, με τη φλούδα τους, κομμένα σε μπαστουνάκια πάχους 0,5 εκ.
τα φύλλα από 6 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
5 κουτ. σούπας καρυδόψιχα, χοντροκομμένη (εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε την ίδια ποσότητα από άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, όπως πεκάν, αμύγδαλα, φουντούκια κ.ά.)
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
5 κουτ. σούπας μηλόξιδο
3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη σαλάτα «γουόλντορφ», σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη σελινόριζα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς η σελινόριζα. Αποσύρουμε και την αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να κρυώσει κάπως.
Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και αδειάζουμε τη σελινόριζα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα μήλα, το μαϊντανό, τα καρύδια, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μηλόξιδο με τη μαγιονέζα και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.