Επιμέλεια: Γιάννης Λεμονής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΔημιούργημα του Lucien Olivier στο πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας «Ερμιτάζ» τον 19ο αιώνα, είναι το κατεξοχήν εορταστικό φαγητό της Ρωσία.
Υλικά
- 3 μέτριες πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 4 καρότα, βρασμένα και κομμένα σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 400 γρ. κρέας μοσχαρίσιο, βρασμένο και κομμένο σε κύβους
- 4-5 αυγά σφιχτά, κομμένα σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 1/2 φλ. αγγουράκια τουρσί, στραγγισμένα και κομμένα σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 1-1½ φλιτζάνι τσαγιού αρακάς, βρασμένος (κατά προτίμηση από κονσέρβα)
- 1-1½ φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- άνηθος ψιλοκομμένος
- Προαιρετικά: 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη, χυμός από μισό λεμόνι, κάππαρη
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε προσεκτικά όλα τα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαγιονέζα, μέχρι η σαλάτα να πάρει την πυκνότητα που θέλουμε, χωρίς όμως η μαγιονέζα να σκεπάζει τις υπόλοιπες γεύσεις. Συνήθως τη σαλάτα αυτή την έχουμε συνηθίσει με κομματάκια ζαμπόν, όμως οι Ρωσίδες νοικοκυρές χρησιμοποιούν πάντα μοσχαρίσιο κρέας. Για μια νότα πιο εορταστική, μπορούμε να προσθέσουμε γαρίδες, αστακοουρές ή ακόμα και χαβιάρι.