Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΨήνουμε τις πατάτες πριν από το κρέας και τις ζεσταίνουμε λίγο πριν από το σερβίρισμα.
Υλικά
Για το μοσχάρι
1,5-2 κιλά μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, σε ένα κομμάτι, χωρίς κόκαλο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 σικορέ (αντίβ), κομμένα κατά μήκος στη μέση
4 κουτ. σούπας μουστάρδα καυτερή
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
100 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
350 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες baby με τη φλούδα, πλυμένες καλά
1/2 κουτ. σούπας αλάτι ημίχοντρο
2 κλωνάρια ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πατάτες: Σε ένα μεγάλο ταψί ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25 λεπτά. Χαμηλώνουμε στους 120-130°C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
Μοσχάρι: Στο μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας, το αφήνουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε στο τηγάνι τα σικορέ. Τα σοτάρουμε για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλείφουμε με τη μουστάρδα. Χτυπάμε στο μούλτι τον μαϊντανό με τα ψίχουλα και τα πιέζουμε να κολλήσουν πάνω στη μουστάρδα. Μεταφέρουμε σε ταψί και απλώνουμε γύρω γύρω τα σικορέ. Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κρέας κατά το γούστο μας. Για να είμαστε σίγουροι στο ψήσιμο, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, που θα μπήξουμε στο πιο χοντρό μέρος του κρέατος (για ελαφρώς ψημένο 57°C, για μέτρια ψημένο 62°-66°C και για καλοψημένο 68°-70°C). Βάζουμε κρέας και σικορέ σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά. Αδειάζουμε το υγρό του ταψιού σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα για να διαλυθεί. Προσθέτουμε τον πελτέ, το κρασί, τον ζωμό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς. Κόβουμε το κρέας σε φέτες 2 με 2,5 εκ. και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σάλτσα.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Syrah, Cabernet Sauvignon.