Ένα διαφορετικό ρολό από στήθος πάπιας, που ταιριάζει στο γιορτινό τραπέζι και γίνεται λουκούμι! Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες και δώστε του λίγο χρόνο, τον χρειάζεται.
Υλικά
4 φιλέτα από στήθος πάπιας, βάρους περίπου 360-380 γρ. το καθένα, με το δέρμα
6 φέτες μπέικον
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1 κουτ. σούπας σκόρδο, λιωμένο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια πιπερίτσα τσίλι
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια θυμάρι
Για τη σάλτσα πορτοκαλιού
500 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
3 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μέλι
45 ml σάλτσα σόγιας
1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
150 ml ξηρό κόκκινο κρασί
300 ml ζωμός κοτόπουλου
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
Διαδικασία
Τι ζητάμε από τον κρεοπώλη
Να κόψει στη μέση τα φιλέτα, ώστε να προκύψουν 8 ίδια κομμάτια με δέρμα. Έπειτα να χαράξει κάθε κομμάτι από την πλευρά του ψαχνού, χωρίς να τα κόψει, ώστε να ανοίξουν σαν πεταλούδα, και να τα κοπανίσει ελαφρά με το ειδικό σφυράκι για να λεπτύνουν.
Προετοιμασία
Αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια της πάπιας.
Σε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι λαδόκολλας στρώνουμε τις φέτες με τρόπο ώστε η μία να καλύπτει ελαφρώς την άλλη, με το δέρμα προς τα κάτω.
Στα σημεία που δεν υπάρχει δέρμα βάζουμε φέτες μπέικον (το λίπος από το μπέικον και το λίπος της πάπιας προστατεύουν το ψαχνό στο ψήσιμο και του δίνουν έξτρα νοστιμιά).
Γέμιση
Για να δέσουμε το ρολό καλό είναι ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα, το τζίντζερ, το σκόρδο, το τσίλι και το θυμάρι και απλώνουμε το μείγμα στο ανοιγμένο ψαχνό. Αλατοπιπερώνουμε.
Τυλίγουμε προσεκτικά σε ενιαίο ρολό, σχετικά σφιχτό, και δένουμε σε πυκνά διαστήματα με σπάγκο μαγειρικής, φροντίζοντας να στερεώσουμε καλά και το μπέικον.
Χαράσσουμε το λίπος της πάπιας σε διάφορα σημεία με λοξές χαρακιές, αλατοπιπερώνουμε, τυλίγουμε το ρολό με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά για όλο το βράδυ).
Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα να επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το ρολό σε ένα βαθύ ταψάκι που να το χωράει σχεδόν ακριβώς και ψήνουμε για 1 ώρα.
Σάλτσα πορτοκαλιού
Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας και τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να δέσει και να μοιάζει με ελαφρύ σιρόπι.
Όταν περάσει η 1 ώρα ψησίματος του ρολού, βγάζουμε προσεκτικά το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να λιώσει το λίπος του ρολού και να ροδίσει η επιφάνειά του.
Στη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε ανά 15 λεπτά, για να ροδίσει ομοιόμορφα.
Αν δούμε ότι ροδίζει έντονα πριν από το 45λεπτο, σκεπάζουμε χαλαρά το ρολό με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Θα είναι έτοιμο όταν το θερμόμετρο ψησίματος που θα μπήξουμε στο πιο χοντρό σημείο του ρολού φτάσει τους 65°C.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε το ρολό σε πιατέλα.
Σουρώνουμε το υγρό τoυ ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το ορατό λίπος που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια (πήζει σχετικά γρήγορα).
Προσθέτουμε το κρασί και τον ζωμό και βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Αραιώνουμε το κορν φλάουρ σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό, το κόβουμε σε φέτες και μοιράζουμε σε πιάτα.
Σερβίρουμε τη σάλτσα ξεχωριστά, σε σαλτσιέρα.