Ισως το ιδανικότερο φαγητό για κάλεσμα, καθώς είναι ευπαρουσίαστο και σερβίρεται εύκολα.
Υλικά
- 1 μεγάλο κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ., κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το ξεκοκαλίσει ολόκληρο και να το αφήσει με την πέτσα)
- 2 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλουμε), ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
- 3 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε 4 κομμάτια η καθεμία
- 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσμου (καλά πατικωμένα), ψιλοκομμένα
- 160 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού 90 ml
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει κατά το 1/4 το σκεύος και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με τη μουστάρδα, το λάδι, αλατοπίπερο και το θυμάρι. Σε μια λεία επιφάνεια στρώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα (για να μη λερώσουμε) και απλώνουμε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάτω. Το ανοίγουμε όσο καλύτερα μπορούμε και το αλείφουμε με το μείγμα της μουστάρδας.
Βάζουμε στο κέντρο τις μελιτζάνες και σκορπίζουμε την ντομάτα, το βασιλικό, το τυρί και αλατοπίπερο. Τυλίγουμε το κοτόπουλο σε ρολό και το δένουμε, με πυκνά δεσίματα, με σπάγγο μαγειρικής. Το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από τη μία πλευρά. Το γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αφαιρούμε το σπάγγο. Βάζουμε το ρολό σε πιατέλα και κόβουμε σε φέτες.
Σάλτσα: Παράλληλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μπλέντερ ή στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και σερβίρουμε δίπλα στο κοτόπουλο για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με κάππαρη και ελιές.
Στα ποτήρια μας: Οι μελιτζάνες αγαπούν τα κόκκινα. Ενα χαρμάνι Syrah - Κοτσιφάλι από την Κρήτη, ένα Ξινόμαυρο.
Συμβουλές: Τα ρολά τα σερβίρουμε κομψά σε πιατέλα, κομμένα σε φέτες. Για τη δική μας ευκολία, μπορούμε να πάμε στον κρεοπώλη μας τη γέμιση και να του ζητήσουμε να φτιάξει το ρολό και να το περάσει στο ειδικό δίχτυ.