Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΗ Εύη Βουτσινά φτιάχνει ένα σαββατοκυριακάτικο ρολό με... περιεχόμενο!
Υλικά
- 600 γρ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος (από σπάλα)
- 2 φέτες μαύρο μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου (ή όσες θέλετε), ψιλοκομμένες
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο (κατά βούληση)
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας λάδι
Για τη σάλτσα
- 2 ποτήρια νερού ντοματάκια ψιλοκομμένα από κονσέρβα
- 6 κουτ. σούπας λάδι
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 6 - 8 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου (ολόκληρα, άκοπα) ή 2 κουτ. γλυκού ξερός τριμμένος
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας (ντοματάκια, λάδι, αλατοπίπερο, ρίγανη, σκόρδο, δυόσμο) με 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε μέχρι να πήξει. Ελέγχουμε το αλάτι, πετάμε τις σκελίδες σκόρδου και το δυόσμο (αν βάλουμε φρέσκο) και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Ρολό: Παράλληλα, σε μια λεκάνη μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, το στύβουμε ελαφρώς και το ζυμώνουμε μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, αυγά, λάδι). Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό. Απλώνουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι λαδόχαρτο με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας και το αλείφουμε με λάδι. Απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα το μείγμα του κιμά και το πατικώνουμε ώστε να γίνει επίπεδο, μακρόστενο και να έχει πάχος 1 εκ. Απλώνουμε πάνω στον κιμά τη μισή σάλτσα και με τη βοήθεια της λαδόκολλας το ανασηκώνουμε σιγά - σιγά και το τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε το ρολό σε μια μακρόστενη λαδωμένη φόρμα ή σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45 λεπτά.
Στα μισά του ψησίματος τραβάμε το ταψάκι έξω από το φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε κρατήσει. Οταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με ψητές πατάτες ή με ρύζι.