Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΔηµοφιλές φαγητό δρόµου. Η σούπα αυτή σερβίρεται µετά τη νηστεία του Ραµαζανιού. Η Ηarira του Ραµαζανιού περιέχει φακές και βερµιτσέλι (λεπτά νουντλς) και την προτιµούν πηχτή. Μετά από αυτό το πλούσιο φαγητό, σερβίρονται χουρµάδες και γλυκά µε φύλλο.
Υλικά
- 500 γρ. αρνίσια σπάλα χωρίς κόκαλο, σε κύβους 2-3 εκ.
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 µικρά κρεµµύδια ξερά, ψιλοκοµµένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1½ κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας
- 1 λίτρο ζωµός κρέατος ή νερό
- 300 γρ. ρεβίθια
- 800 γρ. ντοµάτες κονκασέ
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 3 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- µερικά φύλλα κόλιανδρου για το σερβίρισµα (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
Διαδικασία
Μουλιάζουµε αποβραδίς τα ρεβίθια.
Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µια µεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο και σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρεµµύδι. Προσθέτουµε το κρέας, δυναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και σοτάρουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουµε το κύµινο, την πάπρικα και το φύλλο δάφνης και σοτάρουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Προσθέτουµε τον πελτέ και σοτάρουµε για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουµε και τον ζωµό κρέατος στην κατσαρόλα, ανακατεύουµε καλά και αφήνουµε να πάρει βράση.
Στραγγίζουµε τα ρεβίθια και τα προσθέτουµε στην κατσαρόλα µαζί µε τις ντοµάτες και τον ψιλοκοµµένο κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και τον µαϊντανό. Ανακατεύουµε και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 2 ώρες ή µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να γίνουν τα ρεβίθια. Ανακατεύουµε ανά διαστήµατα. Αλατοπιπερώνουµε και γαρνίρουµε µε τον έξτρα κόλιανδρο ή µαϊντανό.