Διαλέξτε μεγάλα ζυμαρικά γι’ αυτή την ιταλιάνικη συνταγή, όπως paccheri (που μοιάζουν με ριγωτά κανελόνια) ή κοχύλες, για να φωλιάσει μπόλικη σάλτσα στο εσωτερικό τους.
Υλικά
1 κιλό ψαχνό από αρνίσιο μπούτι, σε κομματάκια 15 γρ.
100 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1/4 μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 2 κουτ. γλυκού, ξερό
1/4 μάτσο φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
1/4 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
3 φύλλα δάφνης
150 ml κόκκινο κρασί, ξηρό
800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, σε κυβάκια
1 πακέτο (500 γρ.) paccheri ή κοχύλες
120 γρ. ξερή μυζήθρα Κρήτης, τριμμένη
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το αρνί στο μισό λάδι, για 10-15 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το κρασί σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μειωθεί κατά τα 2/3. Το ρίχνουμε στο κρέας μαζί με τα λαχανικά και την ντομάτα (αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό για να καλυφθούν τα υλικά) και αφήνουμε το φαγητό να κοχλάσει. Ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί και αποσύρουμε. Μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα ή σε ταψί, σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 100°C, περίπου για 6 ώρες, μέχρι να έχουμε ένα μελωμένο ραγού. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στο ραγού και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, με ανοιχτό καπάκι. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Μια ωραία Γουμένισσα.