Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠουρές πιρουνάτος για απολαυστικές μπουκιές, εμπλουτισμένος με τραγανές και ζουμερές προσθήκες για ωραίες αντιθέσεις σε γεύση και υφή.
Υλικά
5 μεγάλες γλυκοπατάτες, καλά πλυμένες, με τη φλούδα
6 ξερά σύκα, κομμένα σε κυβάκια περίπου 1 εκ.
τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο δυόσμο
15 ελιές Καλαμών (προαιρετικά), χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
1/2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει
1/2 κουτ. σούπας μαυροκούκι*
8 ντοματίνια, κομμένα στα 4 (προαιρετικά)
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Μαυροκούκι, μοιάζει με μαύρο σουσάμι και το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα. Εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα από απλό σουσάμι, καβουρδισμένο).
Διαδικασία
Για τον «πουρέ» γλυκοπατάτας με ξερά σύκα και δυόσμο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Στρώνουμε λαδόχαρτο σε ένα ταψί, βάζουμε τις γλυκοπατάτες και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφρουρνίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, και τις ξεφλουδίζουμε.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να έχουμε έναν χοντροθρυμματισμένο πουρέ.
Παράλληλα, βάζουμε τα σύκα σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με καυτό νερό και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά, να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε στον πουρέ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.