Τα πολίτικα παστουρμαδοπιτάκια στην πιο γιορτινή και κομψή τους φορεσιά, με παστουρμά, τραγανό καρύδι, πικάντικο κασέρι και αρωματικά μυρώνια.
Υλικά
16 - 18 τρυφερά κλωνάρια μαϊντανού ή σπάγκος μαγειρικής (για τα πουγκιά)
Για τις κρέπες
180 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
40 γρ. ζάχαρη
4 αυγά + 2 κρόκοι επιπλέον
480 ml γάλα, χλιαρό
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε ένα μπρίκι
ελάχιστο αλάτι
Για τη γέμιση
100 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
16 - 18 φέτες παστουρμά, καθαρισμένες από το τσιμένι, σε κομμάτια
3 πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι), ψιλοκομμένες
1 1⁄2 ματσάκι μυρώνια (ή, αν δεν βρούμε, μαϊντανό), ψιλοκομμένα
300 γρ. κασέρι Σοχού ή Ξάνθης, τριμμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Μυστικά
Μπορούμε να φτιάξουμε τις κρέπες από την προηγούμενη μέρα και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο, μέχρι την ώρα του ψησίματος. Επίσης, μπορούμε να τις ψήσουμε νωρίτερα και να τις ζεστάνουμε πριν από το σερβίρισμα.
Διαδικασία
Κρέπες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά και τους κρόκους και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας χυλός. Ανακατεύοντας, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Βουτυρώνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να κάψει αρκετά. Με μια κουτάλα σερβιρίσματος της σούπας ρίχνουμε μία δόση από το χυλό και κουνάμε το τηγάνι κυκλικά ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Οταν σταθεροποιηθεί και πήξει από κάτω (σε περίπου 1 λεπτό), αναποδογυρίζουμε την κρέπα με σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Οταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε σε μια πιατέλα και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα, βουτυρώνοντας το τηγάνι κάθε φορά πριν βάλουμε την επόμενη δόση.
Γέμιση + Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πιπεριές Φλωρίνης για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να στεγνώσουν.
Απλώνουμε μία- μία τις κρέπες σε ένα πιάτο, βάζουμε στο κέντρο κάθε κρέπας λίγα μυρώνια, λίγα κομμάτια παστουρμά, λίγη πιπεριά Φλωρίνης, λίγο καρύδι, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και κλείνουμε τις κρέπες σε πουγκιά, προσεκτικά ώστε να μη σπάσουν.
Δένουμε με σπάγκο ή κοτσανάκια μαϊντανού, βάζουμε τα πουγκιά στη λαμαρίνα του φούρνου και τα ψήνουμε για 15 λεπτά, ίσα να λιώσει το τυρί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.