Αυτό το πλιγούρι θα θέλουμε να το φτιάχνουμε όλον τον χειμώνα.
Υλικά
4 ποτήρια πλιγούρι χοντρό (περίπου 700 γρ.), πλυμένο και σουρωμένο
8 ποτήρια ζωμός κότας
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή 100 ml ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας κουκουνάρια
4 κουτ. σούπας αμύγδαλα λευκά
4 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες, μουλιασμένες σε λίγο νερό για 15 λεπτά
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού κοφτό μπαχάρι, τριμμένο
12 κάστανα, βρασμένα, καθαρισμένα (εναλλακτικά, βάζουμε έτοιμα βρασμένα κάστανα, που βρίσκουμε συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ)
3 κουτ. σούπας άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
Μυστικά
Η ίδια συνταγή γίνεται και με ρύζι, αν δεν μας αρέσει το πλιγούρι.
Διαδικασία
Για το πολίτικο πλιγούρι με κάστανα, κουκουνάρια και σταφίδες, σε μια ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο ή ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα αμύγδαλα με τα κουκουνάρια για 5 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστούν. Ρίχνουμε τα κάστανα και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το πλιγούρι και το μπαχάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας - πρέπει να μαλακώσει και να πιει τα υγρά του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό επιπλέον).
Οταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε πρώτα με χαρτί κουζίνας και μετά με το καπάκι. Αφήνουμε για μερικά λεπτά να απορροφήσει τα υγρά του και να «σταθεί», και σερβίρουμε.