Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑρχοντικό πιάτο, έστω και ως συνοδευτικό. Είναι τόσο απλό που μπορούμε να το ετοιμάζουμε όλο το χειμώνα και όχι μόνο στις γιορτές.
ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ
Υλικά
Για το ρύζι
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι
5 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
50 γρ. βούτυρο ή λάδι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 δαφνόφυλλο+1 κλωνάρι σέλερι
Για τα δαμάσκηνα
250 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, μουλιασμένα σε κρύο νερό για 30 ́, στραγγισμένα και κομμένα στα 4
30 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νερό
Διαδικασία
Μελωμένα δαμάσκηνα
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το σιρόπι κοχλάσει, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και βράζουμε ανακατεύοντας πότε-πότε, έως ότου το σιρόπι δέσει και τα δαμάσκηνα αρχίσουν να καραμελώνουν.
Πιλάφι
Βάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι, τη δάφνη και το σέλερι. Μόλις ο ζωμός πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει, για περίπου 14 - 15 λεπτά.
Αν σωθούν τα υγρά προτού γίνει το ρύζι, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη δάφνη και το σέλερι, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Σερβίρισμα
Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα (κατά προτίμηση με τρύπα στη μέση) και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Βάζουμε τα δαμάσκηνα και τη σιροπιασμένη σάλτσα τους στην τρύπα ή γύρω από το ρύζι. Αν δεν μας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις, τρώμε σκέτο το πιλάφι, χωρίς τα δαμάσκηνα.