Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠατάτες ογκρατέν με πλούσια κρέμα γάλακτος και παραδοσιακό σκληρό τυρί.
Υλικά
2 κιλά πατάτες (ζυγισμένες ακαθάριστες), καθαρισμένες, κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
400 ml κρέμα γάλακτος
500 ml σπιτικός ζωμός κότας
1/2 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
350 γρ. τυρί, τριμμένο (παραδοσιακό σκληρό και σχετικά αλμυρό τυρί από αγελαδινό γάλα)
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τις πατάτες ογκρατέν, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε ένα μέτριο ταψί, περίπου 25x35 εκ., στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Σκορπίζουμε το σκόρδο,το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το ζωμό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε την κρέμα,το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
Βγάζουμε για λίγο τις πατάτες από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα της κρέμας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να να πιουν οι πατάτες τα υγρά και να ροδίσει η επιφάνεια.