Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΟι πατάτες φούρνου με κρεμμύδια συνοδεύουν ιδανικά πιάτα με κρεατικά, αλλά είναι τόσο νόστιμες που τις απολαμβάνουμε και σκέτες!
Υλικά
10 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες (περίπου 1/2 εκ.)
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
150 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας θρούμπι φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. σούπας θρούμπι ή ρίγανη, ξερή, τριμμένη)
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε πατάτες φούρνου με κρεμμύδια, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ τις πατάτες με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, 1 κουτ. σούπας από το θρούμπι ή τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ποσότητα μυρωδικού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Βάζουμε στο ταψί τη μισή ποσότητα από τις πατάτες σε μία στρώση, από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και τέλος στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, βάζουμε από πάνω 2 πυρίμαχα πιάτα για να συγκρατούν με το βάρος τους τη λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 50 -55 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε τα πιάτα και τη λαδόκολλα, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν στην επιφάνεια.