Συνταγή: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑθηναϊκό χριστουγεννιάτικο μενού δίχως πατάτες ογκρατέν, δεν γίνεται!
Υλικά
- 2 κιλά πατάτες (ζυγισμένες ακαθάριστες), καθαρισμένες, κομμένες σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
- 400 ml κρέμα γάλακτος
- 500 ml σπιτικός ζωμός κότας*
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 350 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο (παραδοσιακό σκληρό και σχετικά αλμυρό τυρί από αγελαδινό γάλα, προϊόν ΠΟΠ από τη Σύρο)
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μέτριο ταψί, περίπου 25x35 εκ., στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το ζωμό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Βγάζουμε για λίγο τις πατάτες από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα της κρέμας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να να πιουν οι πατάτες τα υγρά και να ροδίσει η επιφάνεια.
Ζωμός κότας: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε, σε 1 κουταλιά λάδι, 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 10 - 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 - 4 λίτρα νερό. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 - 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε στην αρχή τακτικά. Τον σουρώνουμε, κρατάμε όσο θέλουμε για τη συνταγή και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση. Αν χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο σε κομμάτια (και όχι φτερούγες), τα ξεψαχνίζουμε και κρατάμε τα ψαχνά για να φτιάξουμε την επομένη μια κοτόπιτα, μια ομελέτα ή σάντουιτς.