Το τέλειο συνοδευτικό για το μοσχαράκι, το χοιρινό, το κοτόπουλο που θα φτιάξετε.
Υλικά
- 1½ κιλό πατάτες (με τη φλούδα), κατά προτίμηση βιολογικές,
- 100 ml ελαιόλαδο
- 30 ml χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
- 1 κουτ. σούπας ξερό κόλιανδρο, σε κόκκους
- 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια ρίγανης (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε 1 κουτ. σούπας ξερή)
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τις πατάτες (με τη φλούδα), τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το ταχίνι ή φιστικοβούτυρο, τη μουστάρδα, τις σκελίδες σκόρδου, το πιπέρι καγιέν ή την καυτερή πάπρικα, τον ξερό κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστούν για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Διαλέγουμε ένα ταψί που να χωράει τις πατάτες σε μία στρώση, το λαδώνουμε καλά και αραδιάζουμε τις πατάτες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια ρίγανης. Ψήνουμε περίπου 45 - 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι πατάτες, φροντίζοντας να τις ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.