Υλικά
- 2 κιλά πατάτες
- 120 ml ελαιόλαδο
- 60 ml χυμό λεμονιού
- 30 γρ. μουστάρδα (κατά προτίμηση καυτερή)
- 3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες,
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο θυμάρι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και σε φυτώρια) ή 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 κουτ. σούπας καυτερή πάπρικα
- 120 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κεφαλάκι αρνίσιο*
- αλάτι, πιπέρι
* Εναλλακτικά, βάζουμε 4 - 5 παϊδάκια, κομμένα κάθετα στη μέση, ανακατεμένα με τις πατάτες για να νοστιμίσουν. Αν έχουμε ζητήσει να μας ξεκοκαλίσουν αρνί (π.χ. για ρολό ή κοντοσούβλι), ζητάμε να μας δώσουν τα «υπόλοιπα» από το φιλετάρισμα (κόκαλα με λίγο ψαχνό και πέτσες).
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα 4 ή στα 8 αν είναι μεγάλες. Τις ξεπλένουμε καλά, τις στεγνώνουμε και τις βάζουμε σε γάστρα ή σε μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τις σκελίδες σκόρδου και τα φύλλα από το φρέσκο θυμάρι ή το θυμάρι ξερό. Ανακατεύουμε την πάπρικα με το λευκό κρασί και περιχύνουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά, στρώνουμε τις πατάτες σε μία στρώση και δημιουργούμε δύο κενά, όπου βάζουμε το κεφαλάκι, κομμένο στη μέση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. (Αν σκοπεύουμε να φάμε το κεφαλάκι και όχι απλώς να κάνουμε νόστιμες τις πατάτες, το αφήνουμε ολόκληρο!) Σκεπάζουμε με καπάκι ή λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρουμε από το φούρνο, γυρνάμε τα κεφαλάκια ώστε να χυθούν τα ζουμιά τους πάνω στις πατάτες (αν είναι ολόκληρο, πάλι το γυρνάμε, για να ροδίσει και από την άλλη) και ψήνουμε χωρίς καπάκι για περίπου 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.