Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤα λαχανικά ψημένα στον φούρνο μελώνουν, αποκτούν ελαφριά καπνιστή γεύση και ανεβάζουν γευστικώς τη γέμιση αυτής της, κατά τα άλλα, λιτής τάρτας.
Υλικά
1 έτοιμο φύλλο κουρού
2 καρότα μεγάλα, σε μικρούς κύβους
1 γλυκοπατάτα μικρή, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
300 γρ. μπρι, σε μικρούς κύβους (αν δεν μας αρέσει το μπρι, το αντικαθιστούμε με τριμμένη γλυκιά γραβιέρα, ανακατεμένη με λίγο ανθότυρο - με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
50 ml φρέσκο γάλα
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε τα καρότα και τις γλυκοπατάτες. Προσθέτουμε το λάδι, το σκόρδο και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (θα κρατάνε λίγο). Ξεφουρνίζουμε, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Λαδώνουμε την ταρτιέρα, απλώνουμε το φύλλο κουρού έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Σκορπίζουμε το τυρί και από πάνω βάζουμε σε μονή στρώση τα λαχανικά. Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, πάνω από τη γέμιση (δεν την καλύπτουμε τελείως), και ραντίζουμε με το γάλα (τη γέμιση). Σκορπίζουμε τo βουτύρο σε κομματάκια σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 200°C, για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και το φύλλο από κάτω.