Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΜία πειραγμένη πάστα φλώρα με αρώματα απο την Κύπρο
Υλικά
Για τη γέμιση
100γρ σταφίδες ξανθές
70γρ σταφίδες μαύρες
70γρ παστά χρυσόμηλα
70γρ παστά σύκα
70γρ φοινίκια
75γρ έψημα (σιρόπι σταφυλιού ή πετιμέζι)
200γρ Κουμανταρία
50γρ αμύγδαλα
30γρ καρύδια
30γρ Φουντούκια
100γρ Κουμανταρία
Για τη ζύμη
125γρ βούτυρο
100γρ ζάχαρη
1 αυγό
1 φακελάκι βανίλια
1 κουταλιά σούπας μπράντυ
300γρ αλεύρι φαρίνα
1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού BakingPowder
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: κόβουμε τα χρυσόμηλα, τα σύκα και τα φοινίκια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τις ξανθές και μαύρες σταφίδες, το έψημα και την Κουμανταρία. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να καραμελώσει. Κρυώνουμε. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια χοντροκοπανισμένα και την υπόλοιπη Κουμανταρία κι ανακατεύουμε.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη κτυπούμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αυγό, το μπράντυ και τη βανίλια και μετά προσθέτουμε το αλεύρι με το bakingpowder και ζυμώνουμε ελαφρά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο σχετικά χοντρό και καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας για τάρτα. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και στολίζουμε με ζύμη κομμένη Χριστουγεννιάτικα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει (45’ περίπου).