Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠαρά το γεγονός ότι το μόνο συστατικό της συνταγής είναι το αλάτι -αρκετό αλάτι-, το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο.
Υλικά
- 1 αρνί περίπου 10 κιλά
- 10 - 12 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι (περίπου 1 κουτ. σούπας ανά κιλό)
Διαδικασία
Ζητάμε από τον χασάπη να κόψει το αρνί σε τέσσερα κομμάτια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλένουμε πολύ καλά το αρνί. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί με τα πλευρά προς τα πάνω. Ψήνουμε για 1 ώρα, το βγάζουμε από το φούρνο και το γυρίζουμε. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε για περίπου άλλη 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά και να αποκτήσει χρυσοκόκκινο χρώμα και τραγανή πέτσα.
Παραλλαγή σε κληματόβεργες: Σε πολλές περιοχές της Κρήτης στρώνουν το ταψί με κληματόβεργες και ακουμπάνε εκεί το αρνί, και αυτό για να μην έχει επαφή το κρέας με τα ζουμιά και τα λίπη που θα βγάλει. Επίσης, το παραδοσιακό οφτό είναι μόνο με χοντρό αλάτι, αλλά μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο, θρούμπι και μάραθο.